test

An integrated approach to the role of connective tissue damage after breast cancer treatment, Willem Fourie, FT MSc

Fascia

Inleiding
 

Willem Fourie leert ons dat pijn disfunctie in de bovenste extremiteit, die ontstaat na de behandeling van bijvoorbeeld borstkanker, vaak te herleiden is naar de beperkingen ontstaan in het verbindend bindweefsel. Zijn aanpak is daarom gericht om dit verbindend bindweefsel te analyseren en te mobiliseren.

Het verbindend bindweefsel reageert op de medische behandeling van borstkanker met verlittekening, verkleving, verdikking en fibrosering, resulterend in verminderde elasticiteit en disfunctioneel bewegen. Deze veranderingen hoeven niet direct op te treden omdat het proces van fibrosering en verdikking in het verbindend bindweefsel vaak langer duurt dan in meer gevasculariseerd weefsel.

De cursus wordt gegeven door Willem Fourie die deze cursus over de hele wereld geeft. Hij geeft deze cursus in het Engels, maar verstaat ook prima Nederlands.

Inhoud

De cursus duurt drie dagen waarin een introductie wordt gegeven over verbindend bindweefsel en fascia. In de theorie wordt uitgegaan van de laatste ontwikkelingen en het recent onderzoek. Daarnaast zal ook het praktische werk over onderzoek en behandeling van het verbindend bindweefsel worden geoefend. Willie Fourie is met zijn ruime ervaring als anatoom op de snijzaal en zijn praktische ervaring in de fysiotherapeutische praktijk, als geen ander, in staat ons te kunnen laten zien en voelen hoe deze verbindingen lopen in de bovenste extremiteit.  

Doelstellingen

  • Kennis van de functionele anatomie en biomechanica van de bovenste extremiteit
  • Kennis van de structuur van de verschillende soorten van het verbindend bindweefsel (huid/epidermis, superficial fascia/hypodermis, diepe fascia and myofascia) en hun rol in normaal musculoskeletaal bewegen
  • Begrip over hoe het systeem kan beschadigen door trauma, chirurgie, overbelasting of gewoonte en de reactie, houdingsaanpassing en vaak chronische klachten
  • Vaardigheid in hoe het verbindend bindweefsel te onderzoeken
  • Vaardigheid in hoe het verbindend bindweefsel te mobiliseren
  • En uiteindelijk de meeste adequate en individuele behandeling van de medisch behandelde borstkanker patiënt

Aantal contacturen                                           Totaal aantal uren studie uren (punten)
21 (3 dagen)                                                             25 (contacturen + 4 uur voorbereiding)

Aantal deelnemers
Maximaal 25

Toetsing                                                                   Certificaat
Er wordt geen toets afgenomen                       Bij 100 % aanwezigheid

Kosten

De kosten voor deze cursus zijn 695,- euro (geen btw) incl. kofie,thee, lunch en frisdranken, de handouts en een jaar lang toegang tot de digitale leeromgeving van de cursus.

"erg leuke cursus , met goede docent en fijne afwisseling van theorie en praktijk"

 

"Alles helemaal top! Mijn Engels is niet heel goed maar cursus was prima te volgen. Wel had ik nog graag meer praktijkles willen hebben en casussen willen behandelen (hoe ziet een behandeling eruit)."

Startdatum Maand Variant Locatie Planning Bezet/Totaal

Powered by Eduframe