Inleiding

Functionele neurologische symptomen (FNS) worden niet veroorzaakt door een structurele afwijking in het zenuwstelsel, maar door een functiestoornis daarvan. FNS wordt ook wel conversiestoornis genoemd.

De diagnose van FNS kan niet meer op grond van psychosociale factoren worden gesteld, evenmin door alleen andere verklaringen voor de symptomen uit te sluiten. De diagnose FNS kan op grond van neurologisch onderzoek worden gesteld, waarbij klinische tests de diagnose steunen.
Na een indrukwekkende gebeurtenis kan een biologische respons worden geactiveerd: de zogeheten ‘fight or flight’ reactie. FNS kan zich ontwikkelen doordat deze reactie de verwerking verandert van de sensorische en motorische informatie in de hersenen. De nieuwe symptomen worden als gevaar gezien, waardoor de aandacht op die symptomen wordt gericht. Deze aandacht doet de symptomen voortduren.

Als de aandacht kan worden afgeleid blijken de symptomen inderdaad te verbeteren, wat een belangrijk principe van de behandeling is. 

De cursus wordt gegeven door een neuropsychiater, neuroloog en fysiotherapeut die vooraan staan in de kennis en kunde over de FNS patiënt.

dr. Jeannette Gelauff (AIOS neurologie), dr. Didi Rhebergen (neuropsychiater) en Bart van Buchem (MSc).

Na afloop van deze cursus is er de mogelijkheid om jouw gegevens op de website van de FNS stichting te plaatsen. Zodat jij ook vindbaar wordt als FNS specialist.

 

 

 

Inhoud 

 • Bekend raken met de geschiedenis en ontwikkeling van FNS
 • Bekend raken met huidige diagnosestelling van motorische FNS
 • Bekend raken met de psychologische aspecten en psychopathologie bij FNS patiënten
 • In kaart kunnen brengen van motorische FNS
 • Begrip krijgen van de multidisciplinaire behandeling van motorische FNS
 • Bekend raken met de voorlichting van FNS patiënten t.b.v. de revalidatie
 • Leren beïnvloeden van motorische FNS met fysiotherapie
 • Leren zorgen voor terugvalpreventie bij FNS
   

Doelstellingen

 • De cursist heeft na de cursus kennisgenomen van de diagnostische criteria en kan zijn of haar interventie aan laten sluiten 
 • De cursist beheerst de principes van de behandeling en is in staat om daarmee mild complexe patiënten te behandelen
 • De cursist kent hierbij de grenzen van het domein fysiotherapie en zoekt waar nodig samenwerking met behandelaren in het psychiatrische werkveld

Tijdsduur                                           Totaal aantal studie uren (punten)
2  aaneengesloten lesdagen             18 (contacturen + 4 uur voorbereiding)

Aantal deelnemers
Maximaal 27

Certificaat
Bij 100% aanwezigheid

Kosten

De kosten voor deze cursus zijn 599,- euro (geen btw) incl. koffie, thee, lunch en frisdranken, de handouts en een jaar lang toegang tot de digitale leeromgeving van de cursus.

De cursus hoeft nog niet direct betaald te worden. Zodra we voldoende aanmeldingen hebben laten we je dit weten en sturen we de factuur.

Er is nog geen e-learning beschikbaar voor deze cursus.

“Zeer leuke en goede cursus. Dagen zijn voorbij gevlogen. Erg goede docenten met veel kennis van zaken.”

"Ik vond het opnieuw een inhoudrijke en zinvolle cursus die ik in mijn praktijk goed kan toepassen.Goede organisatie, goede inhoud, goede docenten,prettige leeromgeving, goede locatie, fijne brunch,ontspannen sfeer."

"Hele boeiende cursus. De afwisseling van sprekers was erg leuk, omdat daardoor de fns van alle kanten werd belicht."

 

"De meest interessante cursus van de afgelopen jaren! Ik vond de cursus zeer interessant vanwege de diverse sprekers die aan bod kwamen en de nieuwe kennis die je opdoet. Daarnaast heb ik echt nieuwe tools gekregen om in de praktijk te gebruiken, die echt anders zijn dan de tools die ik normaal gesproken zou inzetten."

Startdatum Maand Variant Plaats

Aangedreven door Eduframe

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Fysiolinks houdt je sterk in je vak met de nieuwsbrief voor kennis en vaardigheden die écht bijblijven.