Inleiding cursus FNS

Bij Functionele Neurologische Symptomen (FNS) ontstaan symptomen, die heel erg lijken op een neurologische aandoening, toch zijn ze net even anders. FNS wordt niet veroorzaakt door een structurele afwijking in het zenuwstelsel, maar door een functiestoornis daarvan. FNS wordt ook wel conversiestoornis genoemd; een functionele stoornis waardoor er een onvermogen van de hersenen ontstaat om signalen op de juiste manier te verzenden en te ontvangen. 

De diagnose van FNS kan niet meer op grond van psychosociale factoren worden gesteld, ook niet door alleen andere verklaringen voor de symptomen uit te sluiten. De diagnose FNS kan op grond van neurologisch onderzoek worden gesteld, waarbij klinische tests de diagnose steunen.

Na een indrukwekkende gebeurtenis kan een biologische respons worden geactiveerd: de zogeheten ‘fight or flight’ reactie. FNS kan zich ontwikkelen doordat deze reactie de verwerking verandert van de sensorische en motorische informatie in de hersenen. De nieuwe symptomen worden als gevaar gezien, waardoor de aandacht op die symptomen wordt gericht. Deze aandacht doet de symptomen voortduren. Als de aandacht kan worden afgeleid blijken de symptomen inderdaad te verbeteren, wat een belangrijk principe van de behandeling is. 

Internationale topdocenten

De cursus wordt gegeven door dr. Jeannette Gelauff (AIOS neurologie), dr. Sonja Rutten (neuropsychiater) en Bart van Buchem (MSc) die vooraan staan in de kennis en kunde over de FNS patiënt.

Na afloop van deze cursus is er de mogelijkheid om jouw gegevens op de website van de FNS stichting te plaatsen. Zodat jij ook vindbaar wordt als FNS specialist.

Inhoud cursus FNS

 • Bekend raken met de geschiedenis en ontwikkeling van FNS
 • Bekend raken met huidige diagnosestelling van motorische FNS
 • Bekend raken met de psychologische aspecten en psychopathologie bij FNS patiënten
 • In kaart kunnen brengen van motorische FNS
 • Begrip krijgen van de multidisciplinaire behandeling van motorische FNS
 • Bekend raken met de voorlichting van FNS patiënten t.b.v. de revalidatie
 • Leren beïnvloeden van motorische FNS met fysiotherapie
 • Leren zorgen voor terugvalpreventie bij FNS
   

Doelstellingen

 • De cursist heeft na de cursus kennisgenomen van de diagnostische criteria en kan zijn of haar interventie aan laten sluiten 
 • De cursist beheerst de principes van de behandeling en is in staat om daarmee mild complexe patiënten te behandelen
 • De cursist kent hierbij de grenzen van het domein fysiotherapie en zoekt waar nodig samenwerking met behandelaren in het psychiatrische werkveld

Planning cursus FNS

Tijdsduur:
2  aaneengesloten lesdagen 

Afronding:
Certificaat en 18 punten voor register Algemeen en Psychosomatiek voor KRF en SKF

Aantal deelnemers:
Maximaal 27

Certificaat:
Bij 100% aanwezigheid

Kosten cursus FNS

De kosten voor deze cursus zijn 619,- euro (geen btw) incl. koffie, thee, lunch en frisdranken, de handouts en een jaar lang toegang tot de digitale leeromgeving van de cursus.

De cursus hoeft nog niet direct betaald te worden. Zodra we voldoende aanmeldingen hebben laten we je dit weten en sturen we de factuur.

E-learning cursus FNS

Er is een e-learning beschikbaar voorafgaand aan deze cursus om je voor te bereiden. 

Ervaringen cursus FNS

“Zeer leuke en goede cursus. Dagen zijn voorbij gevlogen. Erg goede docenten met veel kennis van zaken.”

"Ik vond het opnieuw een inhoudrijke en zinvolle cursus die ik in mijn praktijk goed kan toepassen.Goede organisatie, goede inhoud, goede docenten,prettige leeromgeving, goede locatie, fijne brunch,ontspannen sfeer."

"Hele boeiende cursus. De afwisseling van sprekers was erg leuk, omdat daardoor de fns van alle kanten werd belicht."

Liesbeth; "Zeer interessante cursus. Ik heb veel geleerd. Tijd vloog voorbij. Geen moment saai. Goede sprekers. Ik beoordeel deze cursus met een 10!"

"De meest interessante cursus van de afgelopen jaren! Ik vond de cursus zeer interessant vanwege de diverse sprekers die aan bod kwamen en de nieuwe kennis die je opdoet. Daarnaast heb ik echt nieuwe tools gekregen om in de praktijk te gebruiken, die echt anders zijn dan de tools die ik normaal gesproken zou inzetten."

Karin; "Nuttige training, inzetbaar voor klinisch en poliklinisch werk in de verschillende settings theorie invalshoek vanuit neurologie en psychiatrie. Mooie combinatie van deelnemers werkzaam in 1e / 2e / 3e lijnzorg. Praktisch handvatten gekregen om verder mee aan de slag te kunnen. Ik geef deze cursus een 8".

Annegreet; "Dit was een goede inhoudelijke cursus. De belichting vanuit de diverse disciplines was leerzaam (neurologie, psychiatrie en fysiotherapie) en geeft een goed idee waar in het proces de fysiotherapeut een rol heeft. Daarnaast heeft het me een verandering gegeven in de benadering en behandeling van cliënten met FNS, zowel in contact en communicatie, alsook in de behandelinterventie. Ik geef deze cursus een 9!"

Meer ervaringen lezen of zelf een ervaring achterlaten?

Kijk op klantenvertellen.nl/reviews/

Startdatum Maand Variant Plaats

Aangedreven door Eduframe

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Fysiolinks houdt je sterk in je vak met de nieuwsbrief voor kennis en vaardigheden die écht bijblijven.