Moderne fysiotherapie conservatief noemen, leidt onnodig tot nocebo.

Vaak wordt de fysiotherapie ingezet bij een aandoening die mogelijk ook voor een operatie in aanmerking komt of kwam. Deze behandeling wordt dan gelabeld als conservatieve behandeling.

De naam conservatieve behandeling heeft vaak een negatieve klank en wordt geassocieerd met behoudend, ouderwets en geen behoefte aan verandering of vernieuwing. Terwijl de cliënt juist bij deze behandeling uitgenodigd wordt om in beweging te komen en actief deel te nemen aan zijn of haar revalidatie. De gedachte van het zelfmanagement en verhogen van de eigen capaciteiten van de cliënt om herstel mogelijk te maken zijn zeker niet ouderwets. De bijbehorende term conservatieve behandeling is dat wel. Waar het vroeger modern was om zoveel mogelijk operatieve oplossingen in te zetten, blijkt uit recent onderzoek steeds vaker dat de een actieve benadering uiteindelijk een beter resultaat geeft op langere termijn. Daarnaast zijn de kosten van de behandeling door een fysiotherapeut vaak vele malen lager.

Het stimuleren van zelfmanagement en gezond gedrag

Dus wordt het niet eens tijd de negatieve klank van de conservatieve behandeling los te maken van de juist actieve en moderne revalidatie? Waarbij bovendien het zelfmanagement en gezond gedrag wordt gestimuleerd? Hoe klinkt het voor een patiënt dat we conservatief gaan behandelen?

Tijd voor positieve framing!

Moeten we niet juist de negatieve klank van conservatieve behandeling aanpassen naar ‘een moderne dynamische revalidatie’? Dat dekt de lading veel beter en motiveert de patiënt. Het is tijd voor positieve framing en een meer overtuigende communicatie in de fysiotherapie!

Bron: Deze informatie is opgepikt uit één van de fysiotherapie cursussen bij Fysiolinks.

Gerelateerde artikelen

Webinar – Behandeling tenniselleboog door PhD Val Jones

In deze gratis webinar vertelt Val Jones je alles over de tenniselleboog en hoe je deze kunt behandelen. Leer er meer over in deze gratis webinar »

Dit zijn de bepalende factoren voor dynamische stabiliteit bij hardlopen

Wat hebben een soepele lichaamstorsie, voldoende heupmobiliteit, het vermogen om het bekken te beheersen, de voetproprioceptie en enkelcontrole met elkaar gemeen? »

Webinar – Return tot play criteria bij hamstringletsel en VKB-reconstructies met prof. dr. Erik Witvrouw

Prof. dr. Erik Witvrouw bespreekt in deze gratis webinar hoe je de terugkeer naar sport kunt beïnvloeden »

Fysiolinks helpt je onthouden

/
Heb je ooit al eens een cursus gevolgd en geworsteld met het integreren van de inhoud in je praktijk? Dan hebben wij een oplossing.

Nieuwe cursus bij Fysiolinks: Dry Needling

/
Geef jezelf deze eenvoudig te leren en praktische skills voor in je therapeutische toolbox.

Making Sense out of Chronic lower back pain

/
Heb je ooit al eens een cursus gevolgd en geworsteld met het integreren van de inhoud in je praktijk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Fysiolinks houdt je sterk in je vak met de nieuwsbrief voor kennis en vaardigheden die écht bijblijven.