Vaak wordt de fysiotherapie ingezet bij een aandoening die mogelijk ook voor een operatie in aanmerking komt of kwam. Deze behandeling wordt dan gelabeld als conservatieve behandeling

De naam conservatieve behandeling heeft vaak een negatieve klank en wordt geassocieerd met behoudend, ouderwets en geen behoefte aan verandering of vernieuwing. Terwijl de cliënt juist bij deze behandeling uitgenodigd wordt om in beweging te komen en actief deel te nemen aan zijn of haar revalidatie. 

moderne fysiotherapie

De gedachte van het zelfmanagement en verhogen van de eigen capaciteiten van de cliënt om herstel mogelijk te maken zijn zeker niet ouderwets. De bijbehorende term conservatieve behandeling is dat wel. 

Waar het vroeger modern was om zoveel mogelijk operatieve oplossingen in te zetten, blijkt uit recent onderzoek steeds vaker dat de een actieve benadering uiteindelijk een beter resultaat geeft op langere termijn. Daarnaast zijn de kosten van de  behandeling door een fysiotherapeut vaak vele malen lager. 

Dus wordt het niet eens tijd de negatieve klank van de conservatieve behandeling los te maken van de juist actieve en moderne revalidatie? Waarbij bovendien het zelfmanagement en gezond gedrag wordt gestimuleerd? Hoe klinkt het voor een patiënt dat we conservatief gaan behandelen? 

Tijd voor positieve framing!

Moeten we niet juist de negatieve klank van conservatieve behandeling aanpassen naar ‘een moderne dynamische revalidatie’? Dat dekt de lading veel beter en motiveert de patiënt. Het is tijd voor positieve framing en een meer overtuigende communicatie in de fysiotherapie!

Bron: Deze informatie is opgepikt uit één van de fysiotherapie cursussen bij Fysiolinks.