Inleiding Blood Flow Restriction Training

Blood Flow Restriction Training (BFRT) is een trainingsmethode waarbij de bloedstroom naar de spieren tijdelijk wordt beperkt tijdens lichte tot matige oefeningen. BFRT maakt gebruik van een nauwkeurig gecontroleerde externe compressie (cuff) om de arteriële bloedstroom naar de spieren gedeeltelijk te beperken, terwijl de veneuze bloedstroom vanuit het lidmaat volledig wordt geblokkeerd. Dit creëert een metabole stress in de spieren, vergelijkbaar met wat wordt ervaren bij zware inspanning. Door de beperkte bloedstroom tijdens de training ontstaat een aantal fysiologische effecten.

Deze cursus is bedoeld voor revalidatieprofessionals die de kracht en wetenschap achter BFR willen begrijpen en willen weten hoe het toegepast kan worden bij mensen met blessures. Je zult leren een indicatie te herkennen, maar ook hoe je BFR evidence-based, veilig en objectief kan gaan toepassen in de revalidatie van jouw patiënten met musculoskeletale aandoeningen.  

De toepassing van BFRT in zowel de conservatieve als postoperatieve revalidatie van onderste en bovenste extremiteiten wordt uitgelegd en kritisch besproken. Je leert hoe je een medische screening moet afnemen en je krijgt een objectief overzicht van alle BFR-materialen. 

Tijdens de praktische sessies ga je zelf aan de slag met de verschillende materialen. 

Internationaal docent
MSc Mathias Thoelen werkt als Belgische sportfysiotherapeut in Nederland bij Sportmedisch Centrum Anna TopSupport in Eindhoven. Daarnaast is hij lid van The BFR Pros (USA), een wereldwijde autoriteit in het vertalen van de BFR literatuur naar de praktijk. Mathias heeft een internationaal netwerk opgebouwd en zijn ambitie is om therapeuten, artsen, physical coaches, onderzoekers en studenten in Europa te laten kennismaken met Blood Flow Restriction Training (BFRT). Meer weten over Mathias »

Inhoud

Blood Flow Restriction Training is een vorm van kracht- en uithoudingstraining waarbij aan lage intensiteit en lage externe mechanische belasting toch zeer goede uitkomsten kunnen worden behaald.  

De algemene indicatie van BFR-training is dus wanneer de belastbaarheid gereduceerd is door een blessure, operatie (waarbij weefselherstel gerespecteerd moet worden) of pijn. En de hoog intensieve training die aangeraden is voor behoud en/of opbouw van spierkracht en massa, dus niet mogelijk is.  

Er wordt een cuff zo dicht mogelijk bij het heup- of schoudergewricht aangebracht. Daarna wordt de “Limb Occlusion Pressure” gemeten met een doppler of automatisch toestel. Er wordt daarna volgens bepaalde concepten aan een weloverwogen percentage van deze druk getraind om een optimaal trainingsprogramma op te stellen. Hierbij worden aderen volledig geoccludeerd en ondergaan arteriën slechts een gedeeltelijke restrictie.  

De combinatie van theoretische en praktische aspecten zorgt ervoor dat je na het volgen van deze cursus je op een veilige en objectieve manier aan de slag kan met jouw patiënten om hen zo snel en optimaal mogelijk terug naar het gewenste niveau in hun sport of dagelijkse activiteiten te brengen. 

Doelstellingen:  

  • Je leert praktische vaardigheden om een “Limb Occlusion Pressure” meting met doppler uit te voeren en de verschillende soorten BFR-materialen veilig te gebruiken. 
  • Je bent in staat een veilig progressief BFR-programma uit te werken en aan te bieden aan de conservatieve en postoperatieve patiënt, rekening houdend met de medische screening.  
  • Je hebt inzicht in de fysiologische effecten en mechanismen van BFRT. 
  • Je kunt op basis van de meest recente wetenschappelijke literatuur, praktische inzichten en klinische redenatie de indicaties herkennen wanneer Blood Flow Restriction Training een meerwaarde heeft in de revalidatie van iemand met musculoskeletale aandoeningen.  
  • Je bent in staat alle onderdelen van een medische screening af te nemen en hebt kennis van waarom iets een relatieve of absolute contra-indicatie is.  

Aantal contacturen  
6 (1 dag) 

Totaal aantal studie-uren (punten) 
8 (contacturen + 2 uur voorbereiding) 

Aantal deelnemers 
Maximaal 24

Toetsing  
Er wordt geen toets afgenomen            

Certificaat  
Bij 100% aanwezigheid 

Voertaal docent 

Nederlands 

De kosten voor deze cursus bedragen €275,- euro incl. hand-outs, digitale leeromgeving, koffie, thee, lunch en frisdranken.  

Er is voor deze cursus geen online scholing.

Deze cursus is nieuw. Zodra we reviews hebben, voegen we deze toe!  

Andere ervaringen lezen of zelf een ervaring achterlaten?

Kijk op klantenvertellen.nl/reviews/

Startdatum Maand Variant Plaats

Aangedreven door Eduframe

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Fysiolinks houdt je sterk in je vak met de nieuwsbrief voor kennis en vaardigheden die écht bijblijven.