Vind je het stellen van een differentiële diagnose van heup- en liesgerelateerde aandoeningen uitdagend? Wil je jouw cliënt met heuppijn een helder revalidatietraject presenteren om zijn of haar doelen te bereiken? Ben je op zoek naar de beste benadering voor het FAI-syndroom? Ervaar je frustratie bij heuppatiënten die geen vooruitgang boeken en steeds terugkomen met terugkerende problemen? Wil je leren van en geïnspireerd worden door een toonaangevende expert met een bewezen staat van dienst?

Ontworpen voor therapeuten die werken met fysiek actieve patiënten die last hebben van heup- en liesklachten, heeft deze tweedaagse cursus tot doel een helder, eerlijk en op bewijs gebaseerd inzicht te bieden. Dit in combinatie met meer dan 25 jaar gezamenlijke klinische ervaring. Het richt zich op wat wel en niet effectief is in de beoordeling en behandeling van actieve heuppatiënten. Een belangrijk doel is dat deelnemers de cursus verlaten met bruikbare kennis die de complexiteit van heupproblemen vereenvoudigt en helpt bij de differentiële diagnose van zowel articulaire als extra-articulaire heuppathologieën.


Casus: 
Emily, een 32-jarige kantoormedewerkster en fervente sportschoolbezoeker, ervaarde 10 maanden geleden pijn in haar rechter voorheup, gediagnosticeerd als een verrekking van de heupflexor. De pijn in haar rechterheup is opnieuw opgedoken sinds ze met de fiets naar haar werk ging, waardoor ze opnieuw naar de fysiotherapeut is verwezen. Op haar recente bekkenröntgenfoto is een acetabulair cross-over teken waargenomen, wat duidt op pincer FAI in beide heupen. 

  • Hoe kun je klinisch vaststellen of de röntgenresultaten daadwerkelijk de bron van haar symptomen zijn en niet slechts een toevallige bevinding zijn?
  • Wat zijn haar behandelopties? Wat is de meest effectieve revalidatiestrategie? 
  • Zou een doorverwijzing naar een chirurg worden overwogen? 

Als fysiotherapeut zie je vaak patiënten zoals Emily met heup- en liespijn. Het heup- en liesgebied wordt vaak beschouwd als een "black box" vanwege de complexe anatomie en overlappende pijnpatronen. Of het nu gaat om de dagelijkse atleet, de yogaliefhebber of de fanatieke triatleet, een nauwkeurige diagnose en behandeling van heup- en liespijn kan uitdagend zijn. Aandoeningen zoals heup impingement syndromen, labrale scheuren, chondrale laesies en ligamentum teres letsels worden steeds vaker geïdentificeerd als oorzaken van heup- en liespijn bij fysiek actieve mensen tussen de 18 en 45 jaar. Hoewel verschillende behandelmethoden worden beschreven, bestaat er geen consensus over de rol van conservatieve behandeling. 

De cursus integreert bewijsmateriaal in de praktijk en richt zich tijdens de actieve behandeling op manuele technieken voor de volwassen heuppatiënt. Dit omvat uitgebreide revalidatie van zowel articulaire als extra-articulaire pathologieën. De cursus is sterk praktijkgericht en biedt tal van klinische tips die direct toepasbaar zijn in de praktijk. 

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere tendinopathieën, FAI, dysplasie, GTPS en heupfracturen. De cursus behandelt beoordeling, differentiële diagnose, manuele therapie, vroege revalidatie en revalidatie in een later stadium. 

Dag één - Overzicht & differentiële diagnose  
Dag twee - Revalidatie van articulaire en extra-articulaire pathologieën 


Wat heb je aan deze cursus? 
Doelstellingen:

  • Overzicht van de complexe interactie tussen de lies en het heupgewricht, inclusief femoro-acetabulair impingement, labrale laesies, extra-articulaire pathologieën en tendinopathie.  
  • Een gedetailleerd en systematisch lichamelijk onderzoek zal worden behandeld met behulp van een nieuw en evidence-based instrument (het layering-concept) voor de beoordeling van de volwassen heuppatiënt en een goed begrip van de differentiële diagnose.  
  • Inzicht in de biomechanische en ontwikkelingsfactoren die leiden tot symptomatische FAI en klinische inzichten in het omgaan met complexe presentaties  
  • Paktische toepassing van manuele therapie bij de behandeling van heup- en liespijn  
  • Overzicht van revalidatieprincipes na artroscopie van de heup en conservatieve behandeling van articulaire en extra-articulaire pathologieën  
  • Integratie van theorie, actueel bewijs en behandelingsinstrumenten met casestudies 

 

Planning

Tijdsduur:
2  aaneengesloten lesdagen 

Aantal deelnemers:  
Maximaal 24

Afronding:
Certificaat en 16 punten voor register Algemeen, Manueel en Sport voor KRF en SKF

Certificaat
Wordt uitgegeven bij 100% aanwezigheid. 

Toetsing                                                           
Er wordt geen toets afgenomen.         

Voertaal
Engels         

Kosten

De kosten voor deze cursus zijn 619,- euro (geen btw) incl. handouts, digitale leeromgeving, koffie, thee, lunch en frisdranken.

E-learning

Voorafgaand aan de cursus ontvang je een online zelf studie module om je optimaal voor te bereiden op deze cursus (2 uur tijds investering).

Startdatum Maand Variant Plaats

Aangedreven door Eduframe

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Fysiolinks houdt je sterk in je vak met de nieuwsbrief voor kennis en vaardigheden die écht bijblijven.