terug

Frederick Lanszweert

Over docent Frederick Lanszweert

Frederick Lanszweert is werkzaam in een particuliere praktijk voor fysiotherapie in Zeeuws-Vlaanderen. Hij werkt ook deeltijds aan de Universiteit Gent als praktijkassistent in de bachelor- en masterjaren, waar hij mede verantwoordelijk is voor het schouderonderwijs. Hij is lid van het Ghent University Upper Limb Research Team, onderzoeksgroep van de Revaki o.l.v. Prof Dr. Ann Cools.

Ook is hij co-auteur van het boek ‘Shoulder Rehabilitation – a practical guide for the clinician’ van auteur Ann Cools.

Als docent nascholing verzorgt hij bij enkele nascholingsinstituten in België en Nederland lessen binnen de basisopleiding musculoskeletale echografie en doceert hij diverse clinical topics over fysiotherapie bij schouderaandoeningen. Daarnaast is hij actief lid van het SchouderNetwerk Zeeland, waar hij als vakinhoudelijk bestuurslid verantwoordelijk is voor artikelrondes en voor organisatie en opvolging van opleidingen en bijscholingen.

 

Expertise en interessegebied

Frederick Lanszweert is in 2006 afgestudeerd als master in de Revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie aan de Universiteit Gent. Aansluitend behaalde hij het diploma Manuele Therapie aan de Universiteit Gent. Doorheen de jaren heeft hij zich verder bekwaamd binnen de echografie en ondersteunt hij zijn fysiotherapeutische diagnostiek als musculoskeletaal echografist. Zijn bijzondere interesse in de behandeling van patiënten met schouderklachten leidde ertoe dat hij de subspecialisatie van schouderfysiotherapeut voert in Zeeland. 

Echografie draagt bij aan de effectiviteit van het fysiotherapeutisch handelen

Musculoskeletale echografie is aan een opmars bezig en is een veelbelovende discipline binnen de fysiotherapiepraktijk. Echografie wordt meer en meer ingezet om, binnen de eerstelijnsgezondheidszorg, een beter inzicht te krijgen in de aard en de ernst van de klachten waarmee de patiënt zich aanmeldt.

Echografie ondersteunt het diagnostisch en therapeutisch handelen en op basis van de gemaakte beelden is de fysiotherapeut beter in staat een inschatting te maken wat betreft het beleid, prognose en duur van het herstel. 

Zijn missie tijdens de cursus

Door de combinatie van echografisch onderzoek met klinisch onderzoek en de kennis van de functionele bewegingsleer en pathologie is deze onderzoeksmethode een domein dat bij voorkeur uitgevoerd wordt door de fysiotherapeut. 

Deze tweedaagse opleiding is gericht op (fysio)therapeuten die hun eerste stappen zetten binnen de echografie. De nadruk ligt op aanleren van hands-on vaardigheid in het uitvoeren van musculoskeletale echografie, het interpreteren van de echografische beelden en de vertaling ervan naar de fysiotherapeutische praktijk. 

Cursus:

https://www.fysiolinks.nl/cursussen/basisopleiding-echografie-met-frederick-lanszweert-msc/

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Fysiolinks houdt je sterk in je vak met de nieuwsbrief voor kennis en vaardigheden die écht bijblijven.