De hoogcervicale wervelkolom is een zeer complexe, maar uitdagende regio. Tijdens deze tweedaagse cursus gaan we dieper in op het onderzoek en de behandeling van de hoog cervicale wervelkolom. Verschillende aandoeningen, gelinkt met de hoogcervicale wervelkolom, zoals cervicogene hoofdpijn, cervicogene duizeligheid, somatische tinnitus en de link met temporomandibulaire aandoeningen, zullen tijdens de tweedaagse aan bod komen.

Vanuit een gedegen klinisch redeneren, zal de focus van deze cursus liggen op de articulaire benadering (mobilisaties/manuele verrichtingen/oefentherapie); myofasciale benadering (manuele triggerpointtechnieken/stretching) en motorische controle benadering (analytisch versus functioneel) in functie van de individuele presentatie van de patiënt. Naast deze eerder perifere benadering, zullen ook de klinische indicatoren en behandelingstechnieken besproken worden bij een vermoeden van centrale sensitisatie.

Omdat de hoogcervicale gewrichten betrokken zijn bij verschillende aandoeningen (bijv. trauma's van hoofd en nek, duizeligheid, craniomandibulair dysfunctioneren, tinnitus) is de cursus geschikt voor collega's met zowel een Algemene registratie als Manueel therapeuten, Craniomandibulair fysiotherapeuten en Sportfysiotherapeuten.

Tijdens de cursus zijn twee docenten aanwezig, waardoor de practica gediversifieerd kunnen aangeboden worden in functie van de vooropleiding van de cursisten.

 

 

 

Inhoud

 • Situering van het klinisch redeneermodel bij patiënten met hoogcervicale klachten
 • Algemeen onderzoek van patiënten met hoogcervicale klachten.
 • Onderzoek en behandeling bij een dominant articulaire dysfunctie. 
 • Intermezzo cervicogene hoofdpijn
 • Onderzoek en behandeling bij dominant motorische controle disfuncties.
 • Intermezzo: cervicogene duizeligheid
 • Onderzoek en behandeling bij een dominant myofasciale dysfunctie.
 • Case-studie

Doelstelling

 • Een goed begrip aanleren van de achtergrond van stoornissen bij patiënten met aandoeningen van de hoogcervicale wervelkolom.
 • Klinische vaardigheden aanleren voor de evaluatie van articulaire, neurogene en neuromusculaire disfuncties bij patiënten met hoogcervicale klachten.
 • Het kunnen maken van een evidence based revalidatieprogramma voor een patiënt afgestemd op de individuele nekklacht.
 • Het ontwikkelen van een goed begrip van de geïntegreerde behandeling van articulaire, musculaire en neurogene systemen door een multimodale aanpak van manuele therapie en specifieke oefentherapie.

Tijdsduur                                               
2 aansluitende lesdagen 

Afronding:   
Certificaat en 18 punten voor register Algemeen, Manueel en Sport voor KRF en SKF

Aantal deelnemers
Maximaal 27

Certificaat
Bij 100 % aanwezigheid

Toetsing                                                
Er wordt geen toets afgenomen             

Kosten

De kosten voor deze cursus zijn 599,- euro (geen btw) incl. koffie, thee, lunch en frisdranken, de handouts en een jaar lang toegang tot de digitale leeromgeving van de cursus.

"Topcursus en ik heb mijn collega's ook al ge-enthousiasmeerd. Ga zo door!"

"Zeer overzichtelijk en duidelijke uitleg over problematiek hoog cervicaal. Goede balans theorie en praktijk. Het fijne is dat de verworven kennis (theorie en praktijk) de volgende dag gelijk toegepast kunnen worden in de praktijk."

"Zeer goede cursus!"

Startdatum Maand Variant Plaats

Aangedreven door Eduframe

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Fysiolinks houdt je sterk in je vak met de nieuwsbrief voor kennis en vaardigheden die écht bijblijven.