Manueel therapeutische interventies bij chronische pijn

Chronische pijn is een complexe en vaak invaliderende aandoening die een grote invloed heeft op het dagelijks leven van patiënten. Fysiotherapeuten spelen een cruciale rol in de behandeling van chronische pijn, maar het is een uitdaging die vraagt om meer dan alleen fysieke therapieën. Het begrijpen van de multifactorialiteit van pijn – die zowel biologische, psychologische als sociale aspecten omvat – is essentieel voor een effectieve behandeling.

Neurodynamica binnen het biopsychosociale kader van de behandeling

Het biopsychosociale model van pijn biedt een uitgebreid kader voor het begrijpen en behandelen van pijn, inclusief het toepassen van neurodynamische testen en behandelingsstrategieën. Dit model erkent dat pijn een complexe ervaring is, beïnvloed door biologische, psychologische en sociale factoren die allemaal met elkaar interageren. Neurodynamisch testen en behandelen richt zich aanvankelijk primair op het biologische aspect van pijn. Het evalueert de mechanische gevoeligheid en mobiliteit van het zenuwstelsel, evenals de fysiologische reacties van zenuwen op beweging en spanning. Dit stelt therapeuten in staat om specifieke neurale structuren te identificeren die mogelijk betrokken zijn bij nociceptie of helpt het pijnmechanisme te verklaren. Echter, het is belangrijk te begrijpen dat neurodynamische bevindingen niet alleen biologisch van aard zijn, omdat ze ook beïnvloed kunnen worden door psychologische en sociale factoren.

De psychologische dimensie speelt een belangrijke rol, aangezien overtuigingen zoals angst-vermijdingsgedrag en pijncatastrofisering de bereidheid van een patiënt om neurodynamische tests uit te voeren kunnen beïnvloeden. Angst of depressie kan daarnaast de interpretatie van symptomen verstoren. Bovendien hebben sociale factoren, zoals culturele overtuigingen over pijn en beweging, werkgerelateerde aspecten en sociale steun, invloed op de toepassing en effectiviteit van neurodynamische interventies.

Om de manuele behandeling van pijn effectief binnen dit biopsychosociale model op te nemen, moeten therapeuten een geïntegreerde benadering hanteren. Hierbij worden neurodynamische tests gecombineerd met psychosociale screenings, krijgen patiënten voorlichting over de samenhang tussen fysieke, psychologische en sociale factoren, en worden behandelingsplannen afgestemd op deze drie domeinen. Deze integratie maakt het mogelijk om pijnbehandeling persoonlijker en effectiever te maken.

MONIS

De MONIS (Mobilisation of the Neuro-Immune System)-cursus biedt jou als fysiotherapeut de kans om je kennis en vaardigheden op het gebied van chronische pijn te verdiepen. We richten ons op een biopsychosociaal model dat fysiologische, psychologische en sociale factoren combineert, zodat je patiënten op een completere manier kunt begeleiden. Door neurodynamisch testen en behandelen te integreren, kun je gerichter werken aan pijnverlichting en herstel. Deze cursus biedt de tools om een effectievere en gepersonaliseerde behandeling te bieden, zodat je als fysiotherapeut een grotere impact kunt maken op het welzijn van je patiënten.

Ben je klaar om je expertise in chronische pijn verder uit te breiden? Schrijf je in voor onze cursus bij Fysiolinks en ontdek hoe je neurodynamica effectief kunt toepassen in de behandeling van chronische pijn. Deze Fysiolinks-cursus wordt door docenten van de Noi Group gegeven. Meer weten over de nascholingscursus MONIS »

Gerelateerde artikelen

Graded Motor Imagery (GMI) – een korte introductie

In onze nascholingscursus bij Fysiolinks leer je alles over GMI, hoe je het kunt integreren in je dagelijkse praktijk en hoe het je kan helpen om chronische pijn bij je patiënten effectiever aan te pakken. »

Word de complete (chronische) pijnbehandelaar

Wil je je kennis over chronische pijn naar een hoger niveau tillen? Ontdek de cursussen Explain Pain, GMI en MONIS bij Fysiolinks en leer geavanceerde technieken voor effectieve pijnbehandeling. »

Trends in pijneducatie: Nieuwe inzichten voor behandeling van chronische pijn

Hoe maak je pijneducatie effectiever? Ontdek vernieuwde technieken en tools zoals de Protectometer om jouw patiënten écht te bereiken! »

Fysiolinks helpt je onthouden

/
Heb je ooit al eens een cursus gevolgd en geworsteld met het integreren van de inhoud in je praktijk? Dan hebben wij een oplossing.

Nieuwe cursus bij Fysiolinks: Dry Needling

/
Geef jezelf deze eenvoudig te leren en praktische skills voor in je therapeutische toolbox.

Making Sense out of Chronic lower back pain

/
Heb je ooit al eens een cursus gevolgd en geworsteld met het integreren van de inhoud in je praktijk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Fysiolinks houdt je sterk in je vak met de nieuwsbrief voor kennis en vaardigheden die écht bijblijven.