Dit zijn de voordelen van een cursus NLP voor jou als fysiotherapeut

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) biedt een breed scala aan technieken die kunnen helpen bij het verbeteren van de communicatie tussen de fysiotherapeut en de patiënt, en tussen fysiotherapeuten onderling.

Als fysiotherapeut kun je NLP inzetten bij het bereiken van je persoonlijke doelen, het verbeteren van de onderlinge communicatie en het versterken van je vaardigheden. Hier zijn een aantal manieren waarop je NLP kunt toepassen:

  1. Verander je mindset: Met NLP-technieken kun je jouw mindset veranderen en helpen om belemmerende overtuigingen te overwinnen. Dit kan je motiveren om je collega’s open te stellen voor nieuwe ideeën en kansen.
  2. Versterk de communicatievaardigheden: NLP kan helpen om de communicatievaardigheden tussen jou, je collega’s, je patiënten en andere belanghebbende te verbeteren.
  3. Ontwikkel leiderschapsvaardigheden: Met NLP kun je niet alleen jezelf, maar ook je collega’s helpen om hun leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen. Dit kan hen helpen om effectiever te zijn in het leiden van hun teams en het inspireren van collega’s.
  4. Verbeter de prestaties: Met NLP-technieken kunnen jij en je collega’s elkaar helpen om prestaties te verbeteren. Dit kan je daarnaast weer helpen om meer succes te behalen bij het behandelen van patiënten en het behalen van hun doelen.
  5. Verminder stress en angst: Niet geheel onbelangrijk, NLP kan helpen om stress en angst bij je te verminderen. Dit kan hen helpen om meer ontspannen te zijn tijdens het werk en beter om te gaan met stressvolle situaties.

Wat voor effect merkt je patiënt als je NLP inzet?

NLP is niet alleen voor de persoonlijke ontwikkeling van de fysiotherapeut interessant. Het kan je mede helpen bij het veranderen van belemmerende overtuigingen van de patiënt, waardoor het gemakkelijker wordt om positieve veranderingen aan te brengen. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de motivatie van de patiënt, wat kan leiden tot een betere naleving van de behandeling en betere resultaten.

Een overtuiging is altijd waar… voor degene die hem gelooft. En een overtuiging stuurt onze vaardigheden en gedrag. Als iemand bijvoorbeeld overtuigt is dat hij pijn zal krijgen door te bewegen, hoe denk je dan dat iemand gaat bewegen? Of als je patiënt ervan overtuigd is dat zijn schouder uit de kom gaat als hij boven de 90 C° zijn arm optilt? Hoe zal dat zijn vaardigheid van de arm gebruiken beïnvloeden? Vaak ligt een overtuiging er alleen niet zo dik bovenop, je hebt als therapeut deze te ontdekken en de patiënt ze te laten heroverwegen. Klopt het nog steeds wat je gelooft? Of is het nu anders?

Daarnaast kan NLP fysiotherapeuten helpen om beter te begrijpen hoe hun patiënten denken en communiceren, waardoor ze beter kunnen afstemmen op de behoeften en voorkeuren van de patiënt. Dit kan weer leiden tot een betere relatie tussen fysiotherapeut en patiënt, waardoor er nog betere/efficiëntere resultaten geboekt worden van de behandeling.

De manier waarop je communiceert kan bij de ene patiënt werken, maar bij de ander kan dezelfde communicatie een andere uitwerking hebben. Zo zal de ene patiënt vooral dingen willen ervaren of voelen om iets te snappen terwijl de ander het graag wilt zien. En weer een ander verwerkt de informatie het best door erover te praten. Als therapeut kiezen we onbewust onze eigen voorkeur. Na deze NLP-training zul je bewust zijn van jouw voorkeur en ook de voorkeur van de ander herkennen, waardoor je nog betere zorg op maat kunt aanbieden. Je zult merken dat je meer voor elkaar krijgt met minder inspanning. Een win-winsituatie.

Bewust communiceren als fysiotherapeut kun je leren

Als paramedici worden we vooral getraind om te denken en te handelen binnen het medische model. Onze nascholingscursus Neuro Linguïstisch Programmeren (22 punten KRF) is een methodiek voor training, coaching en communicatieverbetering, waarmee je op een praktische manier leert hoe zowel verbale- als non-verbale communicatie/gesprekstechnieken werken, de waarde van taalgebruik en wat je kunt doen om deze te sturen. Meer weten over onze KNGF geaccrediteerde cursus NLP voor fysiotherapeuten en (para) medici ->

Gerelateerde artikelen

Casus complexe heupklachten: de zogeheten ‘black box’

Het heup- en liesgebied wordt vaak beschouwd als een "black box" vanwege de complexe anatomie en overlappende pijnpatronen. Leer meer van deze casus »

Explain Pain webinar – Verwachtingen over therapie

MSc Bart van Buchem vertelt in deze gratis webinar hoe je als fysiotherapeut invloed kunt uitoefenen op het proces van de verwachtingen van het herstel bij chronische pijn »

De sleutel tot efficiënt hardlopen: Ontdek de kracht van loopanalyses

Leer welke aspecten bij een loopanalyse van de geblesseerde atleet worden geobserveerd en beoordeeld. Zo pak je dit aan »

Fysiolinks helpt je onthouden

/
Heb je ooit al eens een cursus gevolgd en geworsteld met het integreren van de inhoud in je praktijk? Dan hebben wij een oplossing.

Nieuwe cursus bij Fysiolinks: Dry Needling

/
Geef jezelf deze eenvoudig te leren en praktische skills voor in je therapeutische toolbox.

Making Sense out of Chronic lower back pain

/
Heb je ooit al eens een cursus gevolgd en geworsteld met het integreren van de inhoud in je praktijk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Fysiolinks houdt je sterk in je vak met de nieuwsbrief voor kennis en vaardigheden die écht bijblijven.