Behandeling van schouderpijn volgens de biopsychosociale benadering door Jeremy Lewis

Prof. dr. Jeremy Lewis is naast fysiotherapeut ook onderzoeker uit het Verenigd Koninkrijk, die bekend staat om zijn bijdragen aan het begrijpen en behandelen van schouderaandoeningen. Hij is vooral bekend om zijn revalidatieprogramma “Shape up my Shoulder (SUMS)” en een biopsychosociale benadering van schouderpijn. Deze aanpak gaat uit van het idee dat schouderpijn niet alleen wordt veroorzaakt door fysieke factoren, zoals een blessure of een aandoening van het schoudergewricht, maar ook door psychologische en sociale factoren, zoals angst, stress en werkgerelateerde factoren.

The Shoulder; het schouderprotocol van prof. dr. Jeremy Lewis

Het schouderprotocol van Jeremy Lewis is een gestructureerde benadering voor de evaluatie en behandeling van schouderpijn. Het protocol omvat een reeks van stappen die gericht zijn op het identificeren van de oorzaken van schouderpijn en het ontwikkelen van een gepersonaliseerd behandelplan dat deze oorzaken aanpakt.

Het protocol begint met een grondige beoordeling van de patiënt om de structuur en functie van de schouder te beoordelen en om eventuele fysieke oorzaken van de pijn te identificeren. Dit omvat een evaluatie van de mobiliteit, kracht en stabiliteit van de schouder, evenals een beoordeling van de nek en bovenrug, die ook van invloed kunnen zijn op de schouderpijn.

Naast de fysieke beoordeling omvat het protocol ook een evaluatie van psychologische en sociale factoren die bijdragen aan de schouderpijn. Dit omvat een evaluatie van angst, stress, depressie en andere psychologische factoren, evenals werkgerelateerde factoren en levensstijlfactoren die de schouderpijn kunnen verergeren.

Op basis van deze beoordeling wordt een gepersonaliseerd behandelplan ontwikkeld dat de oorzaken van de schouderpijn aanpakt. Dit kan onder meer fysiotherapie, oefeningen, manuele therapie, ergonomische aanpassingen en advies over levensstijlveranderingen omvatten. Het doel van het protocol is om de pijn te verminderen, de functie van de schouder te verbeteren en de patiënt te helpen terug te keren naar zijn of haar normale activiteiten.

Er zijn verschillende artikelen gepubliceerd door Jeremy Lewis over het biopsychosociale-model en de toepassing ervan bij de behandeling van musculoskeletale aandoeningen. Hieronder vind je 4 voorbeelden:

 1. Lewis J., O’Sullivan P. (2015). Is it time to reframe how we care for people with non-traumatic musculoskeletal pain? British Journal of Sports Medicine, 49(17), 1077-1078.
  In dit artikel beschrijven Lewis en O’Sullivan hoe het biopsychosociale-model kan worden toegepast om de zorg voor mensen met niet-traumatische musculoskeletale pijn te verbeteren.
 2. Lewis J., McCabe C., Franklyn-Miller A. (2015). Biopsychosocial factors affective outcomes in persistent shoulder pain. Disability and Rehabilitation, 37(16), 1430-1435.
  In deze studie wordt onderzocht hoe biopsychosociale factoren van invloed zijn op de uitkomsten bij patiënten met aanhoudende schouderpijn.
 3. Lewis J., McCreesh K., Roy J.S., Ginn K. (2015). Rotator cuff tendinopathy: navigating the diagnosis-management conundrum. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, 45(11), 923-937.
  In dit artikel wordt beschreven hoe het biopsychosociale-model kan worden toegepast bij de diagnose en behandeling van rotator cuff tendinopathie.
 4. Lewis J. (2018). Assessing and managing rotator cuff disorders. Manual Therapy, 33, 1-2.
  In dit artikel beschrijft Lewis hoe het biopsychosociale-model kan worden gebruikt om rotator cuff aandoeningen te beoordelen en te behandelen.

Deze artikelen laten zien hoe Jeremy Lewis het biopsychosociale-model toepast bij de behandeling van musculoskeletale aandoeningen, met specifieke aandacht voor schouderklachten. Ze bieden inzicht in de wetenschappelijke basis van zijn benadering en ondersteunen het gebruik van het biopsychosociale-model bij de zorg voor patiënten.

Welke nascholingscursussen kunnen jou als fysiotherapeut hierbij verder helpen?

De schoudercursus van prof. dr. Jeremy Lewis

Tijdens de tweedaagse cursus ‘The Shoulder: Theory & Practice’ (KRF 18pt) voor Fysiolinks legt hij de nadruk op een biopsychosociale benadering van de schouderrevalidatie, een combinatie van evidence based oefeningen, pijnwetenschap, levensstijl, psychosociale factoren en educatie. Zijn belangrijkste klinische expertisegebieden zijn: subacromiale pijn (impingement) syndroom, rotator cuff peesproblemen, schouderpijnsyndromen en frozen shoulder.

Daarnaast biedt de cursus praktische trainingen, veel educatie over de anatomie en biomechanica van de schouder, over de invloed van houding en spieronbalans en zijn verband met schouderpathologie, evenals over hoe schouderaandoeningen kunnen worden gediagnosticeerd en behandeld. Meer weten over onze KNGF geaccrediteerde nascholing schoudercursus van Jeremy Lewis ».

Explain Pain – begrijp de pijn cursus

Pijn is een wereldwijd probleem, met 1 op 5 mensen die een chronische vorm van pijn ervaart. De druk op de gezondheidszorg is aan het toenemen en de vraag naar een oplossing wordt groter. Opvattingen met betrekking tot (chronische) pijn maken daardoor ook een evolutie door. Sommige hebben het zelfs over een pijnrevolutie. Waarbij je radicaal anders leert denken en handelen met betrekking tot pijn en gezondheid. Maar hoe?

Onze tweedaagse cursus heeft twee hoofddoelen: Verdieping en verbreding kennis met betrekking tot pijn voor de professional. En toepassing van deze kennis – door het gericht en strategisch in te zetten ten behoeve van behandeldoelstellingen. Meer weten over de nascholingscursus Explain Pain voor fysiotherapeuten ->

Gerelateerde artikelen

Casus complexe heupklachten: de zogeheten ‘black box’

Het heup- en liesgebied wordt vaak beschouwd als een "black box" vanwege de complexe anatomie en overlappende pijnpatronen. Leer meer van deze casus »

Explain Pain webinar – Verwachtingen over therapie

MSc Bart van Buchem vertelt in deze gratis webinar hoe je als fysiotherapeut invloed kunt uitoefenen op het proces van de verwachtingen van het herstel bij chronische pijn »

De sleutel tot efficiënt hardlopen: Ontdek de kracht van loopanalyses

Leer welke aspecten bij een loopanalyse van de geblesseerde atleet worden geobserveerd en beoordeeld. Zo pak je dit aan »

Fysiolinks helpt je onthouden

/
Heb je ooit al eens een cursus gevolgd en geworsteld met het integreren van de inhoud in je praktijk? Dan hebben wij een oplossing.

Nieuwe cursus bij Fysiolinks: Dry Needling

/
Geef jezelf deze eenvoudig te leren en praktische skills voor in je therapeutische toolbox.

Making Sense out of Chronic lower back pain

/
Heb je ooit al eens een cursus gevolgd en geworsteld met het integreren van de inhoud in je praktijk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Fysiolinks houdt je sterk in je vak met de nieuwsbrief voor kennis en vaardigheden die écht bijblijven.