Wat kan NLP in de fysiotherapiepraktijk betekenen voor je patiënt

Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) is een methodologie die streeft naar het begrijpen en modelleren van menselijk gedrag en communicatiepatronen. NLP put uit verschillende disciplines, waaronder taalkunde, psychologie en computerwetenschappen, en maakt gebruik van een reeks technieken en modellen om jou als fysiotherapeut te helpen je communicatievaardigheden te verbeteren, beperkende overtuigingen te overwinnen en persoonlijke doelen te bereiken.

Wat betekent NLP in de praktijk

De term “neuro” in NLP verwijst naar het idee dat onze gedachten, emoties en gedragingen geworteld zijn in onze neurologische processen en dat we door deze processen te begrijpen ons gedrag kunnen veranderen en betere resultaten kunnen behalen. Het “linguïstische” aspect van NLP verwijst naar de rol van taal bij het vormgeven van onze gedachten en ervaringen, en het “programmerings” aspect verwijst naar het idee dat we ons gedrag bewust kunnen programmeren en herprogrammeren door onze gedachten en overtuigingen.

NLP kan in de praktijk van een fysiotherapeut op verschillende manieren worden toegepast. Hier zijn enkele voorbeelden:

  1. Het verbeteren van de communicatie: NLP kan helpen om de communicatie tussen de fysiotherapeut en de patiënt te verbeteren. Door het gebruik van specifieke taalpatronen en technieken, kan de fysiotherapeut de patiënt beter begrijpen en zich beter afstemmen op de behoeften en voorkeuren van de patiënt.
  2. Het veranderen van belemmerende overtuigingen: NLP kan helpen om belemmerende overtuigingen van de patiënt te veranderen, zoals bijvoorbeeld “ik kan nooit meer sporten”. Door het veranderen van deze belemmerende overtuigingen, kan de fysiotherapeut de patiënt helpen om positieve veranderingen aan te brengen en meer vertrouwen te krijgen in het herstelproces.
  3. Het verbeteren van de motivatie: NLP kan helpen om de motivatie van de patiënt te verbeteren, wat kan leiden tot betere naleving van de behandeling en betere resultaten. Door het gebruik van bepaalde taalpatronen en technieken kan de fysiotherapeut de patiënt motiveren om zich wel in te zetten voor het herstel.
  4. Het bevorderen van therapietrouw: Door het gebruik van NLP-technieken zoals ankeren en het gebruik van hypnotische suggesties (waarbij de patiënt meestal gevraagd om zich te concentreren op een bepaald onderwerp of gevoel, waarna de fysiotherapeut suggesties doet die zijn bedoeld om de patiënt te helpen positieve veranderingen te maken in hun gedrag of emoties), kan de fysiotherapeut de patiënt helpen om zich meer gemotiveerd te voelen om de voorgestelde oefeningen en behandelingen te blijven doen.
  5. Het omgaan met patiënten met fysieke pijn: NLP-technieken zoals reframing en herkaderen kunnen de fysiotherapeut helpen om de perceptie van de patiënt over de pijn te veranderen, waardoor de patiënt zich meer op zijn gemak voelt en beter in staat is om met de pijn om te gaan.
  6. Het verminderen van stress en angst bij patiënten: Met NLP-technieken zoals ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken kan de fysiotherapeut de patiënt helpen om stress en angst te verminderen en zich meer ontspannen en comfortabel te voelen tijdens de behandelingen.

Fysiotherapeut en NLP-docent Jochem vertelt: “Patiënten zijn over het algemeen gemotiveerd. De vraag is alleen… waarvoor? Wanneer een patiënt zijn of haar doelen stelt op gedrag of vaardighedenniveau kan dit werken. Je zult tijdens deze een NLP-training echter ook leren waarom deze vaardigheden belangrijk zijn. Voor zowel de patiënt als mens en zijn of haar omgeving. Zo was er ooit een patiënt die in een programma zat waarin gewichtsafname centraal stond. Zij kwam alleen niet om ‘af te vallen’. Ze had in de gaten dat wanneer ze zo door zou gaan, de kans op een lang leven kleiner werd en ze vertelde dat ze vooral haar kleinkinderen groot wilde zien worden. Die motivatie was velen malen groter dan gewicht verliezen. Dus stel je eens voor dat je weet hoe dit omdenken werkt en je dit kunt toepassen in de praktijk!”

Kortom, NLP kan in de praktijk van een fysiotherapeut op verschillende manieren worden toegepast, waarbij het verbeteren van de communicatie en motivatie van de patiënt belangrijke doelen kunnen zijn. Het is belangrijk om een goede opleiding in NLP te volgen voordat je deze technieken in de praktijk toepast.

Welke nascholingscursussen kunnen jou als fysiotherapeut hierbij verder helpen?

Communiceren kun je leren. Als paramedici worden we vooral getraind om te denken en te handelen binnen het medische model. Maar hoe herken je nu de psychologische en sociale factoren bij een patiënt? En wat kun je er vervolgens mee?

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is een methodiek voor training, coaching en communicatieverbetering. In deze interactieve 3-daagse NLP cursus (22 punten KRF) ga je leren op welke verbale en non-verbale niveaus je kunt communiceren met je patiënten waardoor je meer informatie kunt krijgen die relevant is voor het behandeltraject. Meer weten over de nascholingscursus NLP voor fysiotherapeuten en (para) medici ->

Gerelateerde artikelen

Casus complexe heupklachten: de zogeheten ‘black box’

Het heup- en liesgebied wordt vaak beschouwd als een "black box" vanwege de complexe anatomie en overlappende pijnpatronen. Leer meer van deze casus »

Explain Pain webinar – Verwachtingen over therapie

MSc Bart van Buchem vertelt in deze gratis webinar hoe je als fysiotherapeut invloed kunt uitoefenen op het proces van de verwachtingen van het herstel bij chronische pijn »

De sleutel tot efficiënt hardlopen: Ontdek de kracht van loopanalyses

Leer welke aspecten bij een loopanalyse van de geblesseerde atleet worden geobserveerd en beoordeeld. Zo pak je dit aan »

Fysiolinks helpt je onthouden

/
Heb je ooit al eens een cursus gevolgd en geworsteld met het integreren van de inhoud in je praktijk? Dan hebben wij een oplossing.

Nieuwe cursus bij Fysiolinks: Dry Needling

/
Geef jezelf deze eenvoudig te leren en praktische skills voor in je therapeutische toolbox.

Making Sense out of Chronic lower back pain

/
Heb je ooit al eens een cursus gevolgd en geworsteld met het integreren van de inhoud in je praktijk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Fysiolinks houdt je sterk in je vak met de nieuwsbrief voor kennis en vaardigheden die écht bijblijven.