5 Voordelen van een cursus Dry Needling voor een fysiotherapeut

Als fysiotherapeut kan een cursus Dry Needling een waardevolle aanvulling zijn op je behandelingsarsenaal. Het is een techniek waarbij naalden direct in triggerpoints (knopen in de spieren) worden gestoken om pijn te verlichten en de spieren te ontspannen. Anders dan bijvoorbeeld acupunctuur. Het kan zeer effectief zijn bij de behandeling van een breed scala aan musculoskeletale aandoeningen, zoals nekpijn, rugpijn, schouderpijn en tennisarm.

Door het leren van deze technieken als aanvulling op fysiotherapie, kan je als fysiotherapeut in bepaalde situaties beter in staat zijn om de oorzaak van de pijn van de patiënt te vinden en gerichter te behandelen.

Dry Needling-behandeling van veelvoorkomende aandoeningen

Hier zijn enkele veelvoorkomende aandoeningen die behandeld kunnen worden:

 1. Nekpijn: Dry Needling kan helpen bij het ontspannen van de spieren in de nek, wat kan leiden tot vermindering van pijn en verbetering van de mobiliteit.
 2. Aspecifieke lage rugpijn: Om de spieren in de (onder)rug te ontspannen en triggerpoints te behandelen die bijdragen aan rugpijn.
 3. Schouderpijn: Om triggerpoints in de schouder te behandelen die bijdragen aan schouderpijn, zoals rotator cuff tendinitis of impingement syndroom.
 4. Tennisarm / golferselleboog: Dry Needling kan worden gebruikt om de spieren in de onderarm te ontspannen en triggerpoints te behandelen die bijdragen aan deze aandoeningen.
 5. Hoofdpijn: Wordt ingezet om triggerpoints in de nek en schouders te behandelen die bijdragen aan bijvoorbeeld Tension-type headache (spanningshoofdpijn).
 6. Heuppijn: Om de spieren in de heup te ontspannen en triggerpoints te behandelen die bijdragen aan heuppijn, zoals het piriformis-syndroom.
 7. Kniepijn: Om triggerpoints te behandelen die bijdragen aan kniepijn, zoals patellofemorale pijn of iliotibiale bandsyndroom.

Top 5 van voordelen op een rij

Er zijn verschillende voordelen voor een fysiotherapeut om een cursus Dry Needling te volgen:

 1. Verbeterde behandelresultaten: De cursus kan een effectieve aanvulling zijn op andere fysiotherapeutische behandelmethoden. Door het leren van deze technieken kan een fysiotherapeut in staat zijn om gerichter en effectiever te behandelen, wat kan resulteren in betere behandelresultaten.
 2. Verkorte hersteltijd: De behandeling zelf kan de hersteltijd van patiënten verkorten doordat het de spieren helpt te ontspannen en de doorbloeding te bevorderen. Dit kan leiden tot snellere vermindering van pijn en sneller herstel van functie.
 3. Vermindering van het aantal behandelingen: Door het gebruik van Dry Needling kan een fysiotherapeut in sommige gevallen het aantal behandelingen dat nodig is om een patiënt volledig te herstellen verminderen. Dit kan een kosteneffectieve optie zijn voor patiënten en zorgverzekeraars.
 4. Uitbreiding van vaardigheden en kennis: Door het volgen van de cursus kan een fysiotherapeut zijn of haar vaardigheden en kennis op het gebied van spier- en triggerpointbehandeling uitbreiden. Dit kan helpen bij het behandelen van een breed scala aan musculoskeletale aandoeningen.
 5. Mogelijkheid om nieuwe patiënten aan te trekken: Door het aanbieden van Dry Needling als aanvullende behandelmethode kan een fysiotherapeut nieuwe patiënten aantrekken die op zoek zijn naar een alternatief voor andere behandelingen of die specifiek op zoek zijn naar Dry Needling-therapie. Dit kan helpen om de praktijk uit te breiden en het aantal patiënten te vergroten.

Onze driedaagse basiscursus Dry Needling (KRF 22pt) bij Fysiolinks start met een evidence-based theoretische inleiding over myofasciale pijn, de pathofysiologie van myofasciale triggerpoints en de werkingsmechanismes. Het is betrekkelijk eenvoudig te leren en het geeft je praktische skills voor in je therapeutische toolbox. Het is dé nascholingscursus voor fysiotherapeuten en manueel therapeuten die je een keer gedaan moet hebben! Meer weten over de nascholingscursus Dry Needling »

Gerelateerde artikelen

Explain Pain webinar – Verwachtingen over therapie

MSc Bart van Buchem vertelt in deze gratis webinar hoe je als fysiotherapeut invloed kunt uitoefenen op het proces van de verwachtingen van het herstel bij chronische pijn »

De sleutel tot efficiënt hardlopen: Ontdek de kracht van loopanalyses

Leer welke aspecten bij een loopanalyse van de geblesseerde atleet worden geobserveerd en beoordeeld. Zo pak je dit aan »

Webinar – Behandeling tenniselleboog door PhD Val Jones

In deze gratis webinar vertelt Val Jones je alles over de tenniselleboog en hoe je deze kunt behandelen. Leer er meer over in deze gratis webinar »

Fysiolinks helpt je onthouden

/
Heb je ooit al eens een cursus gevolgd en geworsteld met het integreren van de inhoud in je praktijk? Dan hebben wij een oplossing.

Nieuwe cursus bij Fysiolinks: Dry Needling

/
Geef jezelf deze eenvoudig te leren en praktische skills voor in je therapeutische toolbox.

Making Sense out of Chronic lower back pain

/
Heb je ooit al eens een cursus gevolgd en geworsteld met het integreren van de inhoud in je praktijk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Fysiolinks houdt je sterk in je vak met de nieuwsbrief voor kennis en vaardigheden die écht bijblijven.